De kas bij kasteel Ter Horst is gerestaureerd. Deze restauratie is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van vrijwilligers van de Stichting Wijnand Hacfort. Hieronder foto’s van voor- en na de restauratie.
bekijk hier kasteel Ter Horst in de aflevering Noord-Zuid-Oost-West bij omroep Max
https://npo.nl/start/serie/noord-zuid-oost-west/seizoen-5_1/dwars-door-gelderland-route-c/afspelen
Voor het eerst in de geschiedenis stelt kasteel Ter Horst de Orangerie beschikbaar om te overnachten op het prachtige landgoed van kasteel Ter Horst.
Het gebouw De Orangerie is een uniek historisch pand en dateert uit 1557. Men vermoedt dat het gebouw werd gebruikt als spijker of graanschuur. Vanaf 1781 werd het gebruikt als Orangerie waar men ’s winters exotische bomen en subtropische planten kon houden.
Inmiddels is De Orangerie volledig ingericht als gastenverblijf voor 4 personen. Er zijn 2 slaapkamers, een grote woonkamer, een flatscreen-tv, een goed uitgeruste keuken met een gasfornuis, oven, magnetron, koelkast en een vaatwasser, een douche en een apart toilet. Het terras heeft uitzicht op de tuin, de kasteelgracht en het kasteel zelf.
De opbrengst van het gastenverblijf wordt volledig besteed aan het onderhoud & renovatie van het kasteel en het landgoed.
Historicus René Arendsen bezoekt kasteel Ter Horst in het tv programma “Dwars door Gelderland”.
Bekijk hier de hele uitzending:
https://www.gld.nl/tv/aflevering/dwars-door-gelderland-van-loenen-naar-garderen/287476
wilt u ondernemen op een unieke locatie bij kasteel Ter Horst? Kijk dan voor meer informatie:
https://www.fundainbusiness.nl/kantoor/loenen/object-43547209-hoofdweg-78/
In de tv uitzending Klaas op Klompen – Loenense Enkenpad Loenen is vanaf 20 minuten kasteel Ter Horst in beeld.
Afgelopen week is de brugleuning weer in ere hersteld. Hierbij is zoveel mogelijk het originele materiaal hergebruikt met massief rondstaal van 1,25 inch. De originele staven zijn eerst recht gewalst en verlengd. Ter plaatse zijn de staven met behulp van een hydraulische pers nog iets bijgebogen. Deze mannen hebben weer vakwerk geleverd onder het toeziend oog van de haan.
Vorige week is de restauratie van de monumentale toegangsbrug bij kasteel ter Horst gestart. Deze brug is rond 1906 gebouwd. De brug voor 1906 was van hout, hierover is helaas niet veel meer bekend. In de jaren 70 is de brug al eens versterkt, omdat er steeds zwaarder verkeer overheen moest. De leuningen zijn toen provisorisch zo ver mogelijk naar buiten geplaatst, zodat de doorgang breder werd. Op die manier konden ook grote vrachtauto’s er over heen. Dit heeft wel schade aan de gemetselde muren toe gebracht. Deze schade wordt nu hersteld. De muren worden versterkt en er komen nieuwe gietijzeren ballusters. Het zijn exacte kopieën van de originele ballusters. Begin december 2023 zal de brug klaar zijn.
Afgelopen zaterdag gaf muziekvereniging Olto Loenen het concert “1001 nacht” bij kasteel Ter Horst. Ondanks de hoge temperaturen was het een drukke en sfeervolle zomeravond.
Wilt u trouwen in ons kasteel? Zondag 16 oktober 2022 zijn wij aanwezig bij de Wedding Fair Skydeck Teuge. De beurs is van 11.00 – 17.00 uur en de entree is gratis. Bezoek ons bij standnummer 03 en maak kans op een gratis rondleiding bij het kasteel.
Onlosmakelijk verbonden met elkaar: kasteel ter Horst en houthandel Hard- en zachthout BV: de houthandel bestaat inmiddels 100 jaar! Meer lezen? Klik hier.
De provincie Gelderland heeft een mooi artikel geschreven over kasteel Ter Horst:
Per 1 februari 2022 is het landgoed van kasteel ter Horst vergroot door aankoop van de mini camping “Molenallee”. Hiermee is het landgoed uitgebreid tot totaal 35 hectare. Inmiddels zijn daar ruim 2000 bomen bij aangeplant en zijn de dieren en de natuur weer een bos rijker.
De koepel op het kasteel is tijdens een flinke storm in het verleden verdwenen. Destijds werd dit afgedicht met platen. In 2020 is de koepel weer in ere hersteld. Vanaf het dak geeft de koepel licht aan het trappenhuis.
Restauratie en vervanging van leien op het dak. De leien komen uit de Duitse groeve Katzenberg.
Het dak op het koetshuis was nog origineel uit 1792, maar de stenen van de vier schoorstenen lagen inmiddels los op elkaar. Het cement tussen de stenen was bijna verdwenen, dus restauratie van de daken van beide koetshuizen was hard nodig.
De aanwezige ijskelders zijn uitgegraven en teruggebracht in de oude staat. Het gewelf van de ijskelder heeft een hoogte van ongeveer 1.70 meter en de oorsprong van de kelders kunnen teruggebracht worden naar de 16e eeuw. In de winter werden ijsblokken uit de kasteelgracht gestoken en in de ijskelders opgeslagen. Door de goede isolatie bleef dit ijs wel een jaar in goede staat. Het ijs werd geplaatst in een kast dat de voorloper van onze koelkast is. Deze “koelkast” is nog steeds te bezichtigen in de kelder van het kasteel.
Aankoop de Oldehof. Deze boerderij hoorde vroeger bij het landgoed. Deze is inmiddels in gebruik als zorgboerderij. Een deel van de 7,5 ha grond is veranderd in natuurgebied.